Odporność i metody jej wzmacniania - współpraca lekarsko-dietetyczna

KONFERENCJA ONLINE

#zostanwdomu
6 czerwca 2020 r.

W WALCE O ZDROWIE, ŁĄCZYMY ŻYWIENIE I MEDYCYNĘ OPARTE NA FAKTACH I DOŚWIADCZENIU

Aktualna zmiana stylu życia populacji, stawia przed dietetykami i specjalistami żywienia nowe wyzwanie, dyktowane rosnącą potrzebą i świadomością społeczeństwa - potrzebą dbania o odporność, pomimo chorób i ograniczeń oraz podejmowania skutecznych działań, w oparciu o potwierdzoną naukowo wiedzę.

Podczas konferencji poznasz skuteczne strategie związane z wpływem szeroko pojętej diety na odporność, które będziesz mógł wykorzystać w praktyce, podczas dietoterapii i konsultacji. Jako osoba świadoma żywieniowo, będziesz mógł również wprowadzić poznane podczas konferencji zalecenia w życie, celem poprawy swojego zdrowia.

Wiemy, że konferencje branżowe są najskuteczniejszym sposobem na przyswojenie wartościowej, potwierdzonej naukowo wiedzy. Formuła konferencji online daje szansę zdobywać ją pomimo bariery 4 ścian.

Nie poszukujemy sensacji. Opieramy się na faktach. Walczymy z mitami.

Dołącz do pozostałych uczestników i sprawdź sam!

Co otrzymasz jako uczestnik konferencji online

"WSPIERANIE ODPORNOŚCI - STRATEGIE DIETETYCZNE"

?

Nieograniczony czasowo dostęp do platformy z wykładami w formie video

Gwarancję Prelegentów z dokonaniami naukowymi i kompetencjami odpowiadającymi omawianemu zagadnieniu

Prezentacje multimedialne z wykładów w wersji PDF do pobrania

Imienny certyfikat w wersji online, potwierdzający uczestnictwo w konferencji, (do wydruku "od ręki")

Tematyka prelekcji

1

Choroba Hashimoto - zdrowa tarczyca a odporność

Poprowadzi: mgr Dominika Gier
  • Czy infekcje wirusowe lub zakażenia bakteryjne mogą przyczynić się do rozwoju choroby Hashimoto? Które wirusy mogą mieć związek z chorobą Hashimoto?
  • Hashimoto a infekcje – czy to schorzenie osłabia odporność?
  • Niewyrównanie chorób tarczycy – wpływ na przebieg ewentualnych infekcji oraz stężenia hormonów
  • Objawy choroby Hashimoto oraz niedobory składników mineralnych i witamin a obniżenie odporności
  • Jakie zalecenia dietetyczne zastosować, by wprowadzić pacjenta w remisję i ograniczyć odczuwanie skutków ubocznych, takich jak depresja, wzrost nadwagi czy przemęczenie
2

Zaburzenia hormonalne i choroby cywilizacyjne a podatność na infekcje wirusowe – czy istnieje związek?

Poprowadzi: mgr Paulina Ihnatowicz
  • Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość a infekcje – czy leczenie bez zastosowania diety poprawi odporność pacjenta?
  • Hormony a odporność – które zaburzenia hormonalne osłabiają nasz układ immunologiczny? Zmiany odporności w trakcie cyklu menstruacyjnego.
  • Chorobotwórcze wyczerpanie stresem – jak stres obniża naszą odporność i jak zniwelować tego skutki?
  • Który model żywienia najbardziej sprzyja poprawie odporności i redukcji przewlekłego stanu zapalnego w organizmie? Filary budowania silnego systemu odpornościowego organizmu.
3

Celiakia a ryzyko infekcji – jak wzmocnić odporność osób na diecie bezglutenowej?

Poprowadzi: lek. Paulina Gulbicka
  • Celiakia a niedobory odporności – czy istnieje związek? Potencjalne przyczyny i objawy niedoborów odporności w chorobie trzewnej.
  • Rola niedoboru immunoglobuliny A w chorobie trzewnej i zmniejszeniu odporności na infekcje
  • Niedobory składników w diecie pacjentów z celiakią a podatność na choroby – na co dietetyk i lekarz muszą zwrócić szczególną uwagę?
  • Czy dieta bezglutenowa może sprzyjać poprawie odporności? Wady i zalety, zalecenia żywieniowe.
4

Jak ograniczyć jedzenie emocjonalne podczas pandemii i pomóc pacjentom zapanować nad pokusami - praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem

Poprowadzi: mgr Małgorzata Talaga-Duma
  • Psychologiczne funkcje jedzenia
  • Głód emocjonalny a głód fizyczny
  • Pokusy w zasięgu ręki… czyli jak wspierać pacjenta w radzeniu sobie z nowymi wyzwaniami podczas kwarantanny
  • Odchudzanie zaczyna się w głowie…wpływ przekonań pacjenta na efekty terapii
  • Motywacja jako istotny czynniki powodzenia dietoterapii- praktyczne wskazówki na różnych etapach zmiany zachowań
  • Skuteczna dieta w czasach epidemii- nowe wyzwania i możliwości w pracy z pacjentem
5

Dbanie o odporność podczas ciąży i w pierwszych latach życia dziecka - najskuteczniejsze strategie

Poprowadzi: dr n. med. Angelika Kargulewicz
  • Zmiany odporności w ciąży, czyli dlaczego ciężarne wymagają szczególnej ochrony?
  • Jak otyłość matki obniża odporność noworodka? Jaką strategię żywieniową przyjąć u ciężarnej z nadwagą lub otyłością – zalecane przyrosty masy ciała w poszczególnych trymestrach ciąży
  • W jaki sposób zadbać o właściwy poziom witaminowo-mineralny – ze szczególnym uwzględnieniem witaminy D, żelaza, kwasów omega 3
  • Bezpieczeństwo żywieniowe w ciąży – co wykluczyć, gdzie zachować ostrożność?
  • Jakie czynniki odgrywają kluczowe znaczenie w programowaniu zdrowia dziecka?
  • Jaki, w świetle najnowszych badań, wpływ na mikrobiotę dziecka ma rodzaj porodu i rodzaj karmienia?
  • Jak zapewnić dziecku zdrowy start, okiem dietetyka?
6

Nawracające infekcje - jak wspomagać nasz układ odpornościowy?

Poprowadzi: dr n. med. Mirosława Gałęcka
  • Jak kształtuje się nasza odporność od chwili poczęcia do późnej starości? Praktyczne wskazówki, najczęściej popełniane błędy i dobre praktyki.
  • Fakty i mity o budowaniu odporności - które metody na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego mają naukowe podstawy?
  • Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu. Znaczenie mikrobioty, sIgA i beta-defensyny w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej
  • Rola diety w zachowaniu prawidłowej bariery jelitowej - jaka dieta jest najkorzystniejsza dla jelit (i naszej odporności) i jakie suplementy warto stosować
  • Badania profilaktyczne - co warto zbadać aby uniknąć nawracających infekcji i ich powikłań
  • Podstawy indywidualnej suplementacji i probiotykoterapii - czym kierować się przy wyborze preparatu, aby skutecznie wesprzeć układ odpornościowy?
7

Budowanie odporności w obliczu nowych badań o COVID-19

Poprowadzą: mgr Klaudia Brzywcy-Nosowicz,
dr Krzysztof Majdyło
Zagadnienia szczegółowe podamy wkrótce...
8

Odporność i czynniki na nią wpływające u osób w podeszłym wieku

Poprowadzi: dr n. med.Karolina Karabin
  • Czym jest starzenie się organizmu i jakie są definicje starości?
  • Immunostarzenie – wpływ procesu starzenia na komponenty układu odpornościowego
  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej u osoby starszej
  • Problemy żywieniowe osób starszych i aktualna Piramida IŻŻ dla osób w wieku straszymy
  • Jakie witaminy, składniki mineralne, zioła i przyprawy wzmocnią odporność osoby starszej?
  • Sen i rytm okołodobowy osoby starszej – co się zmienia i jak go wyregulować?
9

Okiem immunologa: układ GALT, czyli o odporności błon śluzowych przewodu pokarmowego

Poprowadzi: dr Maciej Hałasa
Zagadnienia szczegółowe podamy wkrótce...
10

Drobnoustroje probiotyczne jako modulatory układu odpornościowego

Poprowadzi: prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska
  • W jaki sposób bakterie w jelitach wpływają na odporność? Mechanizm wspierania odporności i immunomodulacji przez poszczególne szczepy bakterii.
  • Efekty związane z aktywnością probiotyków w stosunku do poszczególnych typów komórek układu odpornościowego
  • Zastosowania probiotyków w określonych jednostkach chorobowych
  • Skuteczna probiotykoterapia – cechy funkcjonalne i technologiczne wyróżniające dobry probiotyk. Praktyczne zasady przechowywania i stosowania probiotyków.

*Szczegółowy program konferencji może ulec jeszcze zmianie

Gość Specjalny

prof. dr hab. n. med.
Wojciech Cichy

profesor pediatrii. em. kierownik Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pełnomocnik Rektora UM ds. współpracy z Uniwersytetem M. Lutra w Halle (Niemcy). Członek Senatu UM. Profesor Wydziału Medycznego PWSZ w Kaliszu.

Prelegenci

dr n. med.
Angelika
Kargulewicz

dietetyk kliniczny

mgr
Dominika
Gier

dietetyk medyczny

mgr
Paulina
Ihnatowicz

Dietetyk kliniczny i sportowy

dr n. med.
Karolina
Karabin

biolog molekularny

dr n. med.
Mirosława
Gałęcka

Specjalista chorób wewnętrznych

prof. UPP dr hab.
Daria
Szymanowska

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

mgr
Klaudia
Brzywcy-Nosowicz

dietetyk

lek.
Krzysztof
Majdyło

Lekarz medycyny

mgr
Małgorzata
Talaga-Duma

Doradca i edukator żywieniowy, specjalista psychodietetyki

Dr n. med.
Maciej
Hałasa

immunolog

lek.
Paulina
Gulbicka

Lekarz w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych

Sylwetki kolejnych prelegentów - już wkrótce!

PRZEDSPRZEDAŻ

BILETY W PROMOCYJNEJ CENIE 149 PLN NETTO ZAMIAST 599 PLN

Promocja tylko do

Weź udział

Uwaga TRWA PRZEDSPRZEDAŻ!

149zł netto zamiast 599 zł netto za udział w konferencji online!

BILET NA KONFERENCJĘ

Promocja tylko do

149 zł netto

(183 zł brutto)
zamiast 599 zł netto (737 brutto)

Bilet zawiera:

  • Gwarancję najlepszych wykładów prowadzonych przez doświadczonych i cenionych specjalistów z branży dietetycznej i medycznej
  • Nielimitowany dostęp do lekcji w formie video online
  • Prezentacje multimedialne do pobrania
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w Konferencji

1. Zgłoszenie dla:

Uczestnik 1.
E-mail
Stanowisko
Uczestnik 2.
E-mail
Stanowisko
Uczestnik 3.
E-mail
Stanowisko
Uczestnik 4.
E-mail
Stanowisko
Uczestnik 5.
E-mail
Stanowisko
3. Dane zamawiającego:

Dane takie same jak pierwszego uczestnika
Imię
Nazwisko
Email
Stanowisko

Pozostaw puste, jeśli zgłaszasz się jako osoba prywatna
Firma / Instytucja

Pozostaw puste, jeśli zgłaszasz się jako osoba prywatna
Adres
Miejscowość
-
Telefon komórkowy
Fax
NIP

Pozostaw puste, jeśli zgłaszasz się jako osoba prywatna
Uwagi


4. Wybierz rodzaj płatności:

(wybierz, jeśli dysponujesz KODEM RABATOWYM!)

Niezależnie od wybranej formy płatności otrzymasz fakturę VAT

5. Zgody formalne:

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwoniąc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogą elektroniczną i telefoniczną w celach marketingowych, w szczególności w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

Oświadczam, że zawieram umowę kupna-sprzedaży.*

Akceptuję Ogólne warunki świadczenia usług szkoleniowych sprzedaży produktów Forum Media Polska Sp z o.o., dostępne na stronie www.e-forum.pl oraz w siedzibie Forum Media Polska Sp. z o.o. w Poznaniu, ul. Polska 13.*Ogólne warunki świadczenia usług szkoleniowych



Warunki uczestnictwa

  1. Cena Uczestnictwa:
    • Obecnie obowiązuje promocja biletów w cenie 149 zł netto (183 zł brutto).
      Cena stanardowa: 599 zł netto.
    1. Opłata obejmuje:
      • uczestnictwo w konferencji online (premiera: 6.06.2020 r.),
      • dostęp do materiałów video,
      • prezentacje, certyfikat uczestnictwa.
    2. W przypadku zgłoszenia powyżej 5 uczestników, możliwa jest negocjacja ceny. Prosimy o kontakt z organizatorami.
    3. Wpłat należy dokonać na konto wskazane na fakturze pro-forma.
    4. Osoby, które nie wezmą udziału w konferencji, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
    5. Niedokonanie wpłaty nie jest jednoznaczne z rezygnacją z udziału w konferencji.
    6. Zamiast zgłoszonej osoby w konferencji może wziąć udział inny pracownik firmy (należy o tym fakcie poinformować organizatora konferencji).
    7. Składając zamówienie na szkolenie lub konferencję po terminie możliwej rezygnacji (w przypadku konferencji 30 dni przed terminem, w którym ma się odbyć) i braku uczestnictwa w wydarzeniu, Organizatorowi przysługuje opłata za Kongres w pełnej wysokości.
    8. W przypadku wyczerpania miejsc lub odwołania konferencji, kwota wpłacona na konto Organizatora zostanie zwrócona w ciągu 7 dni od planowanej daty konferencji.
    9. Doręczenie oświadczenia o rezygnacji z udziału w konferencji nie później niż 30 dni przed terminem konferencji nie pociąga za sobą żadnych obciążeń finansowych.
    10. W przypadku doręczenia pisemnego oświadczenia w terminie późniejszym niż 30 dni przed terminem rozpoczęcia konferencji Organizatorowi przysługuje opłata za konferencję w pełnej wysokości.
    11. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie konferencji.

Poznaj opinie uczestników z poprzednich wydarzeń organizowanych przez Food Forum:

Kontakt

Dla uczestników:

Anna Waberska
tel: 61 66 55 769

Katarzyna Bąk
tel: 61 66 83 109

Dla partnerów:

Mariola Zmitrowicz
tel: 607 563 894

Roland Paprzycki
tel: 502 237 938

Małgorzata Szadkowska
tel: 604 235 540